I Sverige er reglerne om digital underskrivning fastlagt i loven om elektronisk underskrift (2000:832), som implementerer EU's eIDAS-forordning (Electronic Identification, Authentication and Trust Services). Her er nogle af de vigtigste punkter:
Sammenlignet med de danske regler om digital underskrivning er der nogle ligheder og forskelle. Både Sverige og Danmark følger de generelle retningslinjer i eIDAS-forordningen, men der kan være små variationer i, hvordan lovene er implementeret og administreret af de nationale myndigheder. Detaljer som processen for certifikatudstedelse, kravene til digitale nøgler og godkendelsen af betroede tjenesteudbydere kan variere mellem de to lande. Det er altid vigtigt at undersøge de specifikke lovmæssige krav og retningslinjer i det pågældende land, når man arbejder med digital underskrivning. Du kan sagtens sende dokumenter til underskrift, til Sverige med ePact. Ved at bruge vores sms funktion kan du nemt sende dokumenterne ud til underkskrift over landegrænserne.
Med fremkomsten af digitaliseringen er digitale signaturer blevet stadig mere udbredte som en praktisk og effektiv måde at underskrive dokumenter på. Men er digitale signaturer lovlige i hele verden? Lad os kaste et blik på den internationale lovgivning for at få en bedre forståelse af dette spørgsmål.
Generelt set anerkender mange lande i dag digital signatur som juridisk bindende og gyldig på samme måde som traditionelle håndskrevne underskrifter. Dog kan lovgivningen variere fra land til land, og derfor er det vigtigt at være opmærksom på de specifikke krav og regulativer i hvert enkelt jurisdiktion.
I EU er digitale signaturer omfattet af eIDAS-forordningen, der sikrer, at de har samme retlige virkning som håndskrevne underskrifter i tværgående transaktioner mellem medlemsstaterne. Dette har ført til en bred accept af digitale signaturer inden for EU.
I USA har regeringen vedtaget lovgivning som Electronic Signatures in Global and National Commerce Act (ESIGN) og Uniform Electronic Transactions Act (UETA), der giver digitale signaturer juridisk anerkendelse og gyldighed.
Andre lande som Canada, Australien, Japan og mange flere har også implementeret lignende lovgivning for at regulere og fremme brugen af digitale signaturer.
Det er dog vigtigt at bemærke, at visse typer dokumenter eller transaktioner kan kræve specifikke godkendelsesprocedurer.
ePact spiller en central rolle i denne udvikling ved at tilbyde sikre og lovlige digitale signaturløsninger. Vores tjenester er godkendt i henhold til loven og opfylder de højeste standarder for sikkerhed og pålidelighed. Som en førende udbyder af digitale signaturer giver vi vores kunder den tryghed og tillid, de har brug for, når de underskriver vigtige dokumenter.
Samlet set er digitale signaturer blevet anerkendt og accepteret som en juridisk gyldig form for underskrift i mange dele af verden, hvilket gør dem til en pålidelig og praktisk løsning til dokumentunderskrivning i en globaliseret økonomi.
Ja, det er lige så juridisk bindende og meget mere sikkert at underskrive kontrakter ved hjælp af elektroniske signaturer. Det er selvfølgelig også hurtigere. I virkeligheden får du sjældent en kontrakt på papir længere. Ligesom virksomheder og advokater forhandler eksternt ved hjælp af telefoner og e-mails, udskrives kontrakter, underskrives med en pen, scannes og mailes, og derefter fletter en advokat de forskellige scanninger i slutningen af en pdf-fil, der indeholder kontrakten. Denne omstændige praksis har varet i mange år, selvom den er forkert på så mange niveauer. EIDAS-forordningen fastlægger en ramme for elektroniske signaturer i hele Europa.
Der kunne ske tvangsfuldbyrdelse hos signaturindehavere på grundlag af digitale gældsbreve, selv om underskrifterne ikke var tilføjet digitalt af dem selv
Den 8. januar 2019 afsagde den danske højesteret afgørelse i en sag om misbrug af digitale underskrift NemID. To personer havde overdraget brugernavne og adgangskoder til deres NemID til tredjeparter, som derefter misbrugte NemID til digitalt at underskrive låneaftaler i en bank. Højesteret besluttede, at en lavere ret kunne håndhæve de digitalt underskrevne gældsinstrumenter mod de reelle ejere af de digitale signaturer, selvom de ikke selv havde underskrevet gældsinstrumenterne.
Læs hele kendelsen herDet har aldrig været lettere og
hurtigere at indhente
underskrifter