I løbet af de seneste fem år har digitaliseringen i EU udviklet sig med høj hastighed og omfang, og har haft en dybtgående indvirkning på næsten alle aspekter af samfundet. En af de mest bemærkelsesværdige udviklinger har været overgangen til en mere digital økonomi og samfund, hvor teknologi spiller en central rolle i næsten enhver aktivitet og sektor.
Den stigende digitalisering har set en eksplosion af digitale tjenester og platforme inden for handel, uddannelse, sundhedspleje, finans, offentlig forvaltning og mere. Forbrugere og virksomheder er i stigende grad afhængige af digitale løsninger til at udføre daglige opgaver, kommunikere, handle og arbejde.
En betydelig drivkraft bag den øgede digitalisering har været fremkomsten af nye teknologier som kunstig intelligens, Internet of Things (IoT), blockchain og cloud computing. Disse teknologier har muliggjort nye former for innovation, effektivitet og automatisering i forskellige sektorer og har bidraget til at skabe nye forretningsmodeller og muligheder.
Samtidig med den teknologiske udvikling har EU også intensiveret sine bestræbelser på at regulere og styrke den digitale økonomi gennem lovgivning som GDPR (General Data Protection Regulation), eIDAS (Electronic Identification, Authentication and Trust Services) og Digital Services Act (DSA). Disse regler har til formål at beskytte forbrugernes rettigheder, fremme tillid til digitale tjenester og regulere teknologivirksomhedernes adfærd.
Den stigende digitalisering har også rejst vigtige spørgsmål omkring digital inklusion, datasikkerhed, arbejdsmarkedets transformation og fremtidens færdigheder. EU har reageret ved at investere i digitale færdighedsprogrammer, infrastrukturudvikling og innovation samt ved at fremme etiske retningslinjer og standarder for teknologisk udvikling. Danmark er en af de mest digitaliserede lande i verden, og det næstmest digitaliserede land i EU. Den digitale inklusion af danskerne samt den nemme adgang til internettet spiller en stor rolle for Danmarks placering på denne liste.